Mij is gevraagd om eens per maand een column te gaan schrijven. Gewoon. Want het is leuk om iets te laten zien vanuit ons dagelijks leven. Wat opvalt. En misschien ook wel niet opvalt. Ik ben geen goede schrijver. Geen columnist. Ik schrijf gewoon. Gewoon. Het is gevraagd.

Mijn buurman. Dat is een hele bijzondere man. Een man met een eigen mening. Een zeer uitgesproken mening. Ik heb me vaak verbaasd. Zo uitgesproken en met name over onze gemeente. Ja, hij heeft dit jaar gestemd. Maar enkel omdat ik zijn buurjongen ben. En hij dus iets “herkenbaars” had om op te kunnen stemmen. Niet omdat hij zoveel opheeft met de huidige politiek.

Zijn kritieken zijn niet altijd doorspekt met veel onderzoek maar het raakt hem (en zijn vrouw). Vaak drinken we een biertje en hebben we het over hoe Veenendaal was en hoe Veenendaal moet worden. Deze ronde; niet serieus genomen worden.

Het was rond de klok van 19.30 uur afgelopen vrijdag. Buurman was gevraagd om een enquête in te vullen voor de gemeente Veenendaal. Iets met leefbaarheid in de wijk, of zo. Probleem was alleen, en dat liet buurman luid en duidelijk weten, dat hij dit al veel vaker ingevuld had. Zonder resultaat. Want: “ze rijden nog steeds als idioten in de straat”, “achter is het een puinzooi”. Ik probeerde nog uit te leggen dat de gemeente niet alles in één onderzoek en een dag kan oplossen. Maar ergens vond ik ook dat buurman een punt had. We krijgen vaak een onderzoekje dit en een onderzoekje dat. De uitkomsten worden gedeeld op een avond in het gemeentehuis “met een hapje en een drankje”. Maar buurman koopt daar niets voor. Heeft niets met bestuur en politiek. Hij leeft jaren in dezelfde buurt. Is op zestig jarige leeftijd getrouwd met buurvrouw. Zijn buurt is alles. Buurman is dan ook een buurtvader. De buurt gaat hem aan het hart. Af en toe tot vervelends toe van de andere buurmannen en buurvrouwen. Maar dan toch. Het is buurmans buurt. En de gemeente heeft gewoon te luisteren wat buurman invult als hij weer eens een enquête in de bus krijgt, althans dat vindt buurman.

Buurman voelt zich niet serieus genomen. Of zoals buurman zegt “laat ze maar lekker doen waar ze goed in zijn; onze centen opvreten en doen waar ze zelf zin in hebben”.

Ik wilde nog verdedigen. Maar helaas. Het was inmiddels 20.00 uur. NOS Journaal. En dat betekent; stilte. En daarna zeker weer een reactie van buurman. Want ook van de crisis in Jemen valt natuurlijk iets te vinden.

Er zijn vast meer buurmannen in Veenendaal die zich niet meer vertegenwoordigd voelen. Actie dus!

Daniel van Binsbergen