JouwVeenendaal is geschrokken dat er een feestjaar voor een kleine 400.000 euro moet worden georganiseerd in 2019. Wat Sander van Gent betreft: “niemand gaat dit begrijpen. Zoveel geld voor een feestjaar”.

In 2019 is het 500 jaar geleden dat Gilbert van Schoonbeke is geboren. Wie zegt u? Gilbert van Schoonbeke. Volgens de Stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal: “Van Schoonbeke was zijn tijd ver vooruit. In zijn korte leven – hij werd slechts 37 jaar oud – bereikte hij veel. Hij bouwde niet alleen Antwerpen, hij brouwde ook bier. Hij was een ondernemer en vernieuwer en daarmee een prachtig voorbeeldfiguur voor Veenendaal.”

En het herdenken van zijn geboortejaar gaan we vieren. En daar mag, als het aan deze stichting ligt, een prijskaartje aan hangen. In 2017 een bedrag van 27.271 euro en in 2018 een bedrag van 47.210 euro. (Bron: Veenendaalse Krant) Dat is niet alles. In 2019 zou de stichting graag een subsidie van 300.000 euro willen hebben. Dit alles omdat in een ieder van ons een Gilbert schuilt, aldus de website van de stichting.

Als we alles bij elkaar op gaan tellen komen we op luttele tonnen uit. Het is niet duidelijk of Gilbert in Veenendaal is geweest. De rol van Gilbert van Schoonbeke, met betrekking tot Veenendaal, is dus niet, vastgesteld. Veenendaal heeft met zijn historische wol- en sigarenfabrieken andere historische figuren die bij hebben gedragen aan Veenendaal.

Op 30-08-2018 gingen de burgemeester en wethouder Lochtenberg, evenals twee leden van de stichting Gilbert van Schoonbeke, naar Antwerpen. Hier heeft men een intentieverklaring ondertekend. De intentieverklaring gaat een samenwerking met Antwerpen inhouden met betrekking tot het Gilbertjaar 2019.

JouwVeenendaal is van mening dat je de historie van ons Veenendaal altijd moet kunnen onderzoeken, vieren en herdenken. Maar om een heel feestjaar wat een kleine 400.000 Euro zou mogen kosten te organiseren, voor iets wat nog niet (volledig) onderzocht is, gaat ons te ver.

Het is belastinggeld van ons allemaal. Er zijn minder snelle manieren om door belastinggeld heen te gaan dan door dit soort dingen door de strot van de Veenendaalse inwoners te drukken.

JouwVeenendaal hoopt dan ook dat de stichting Gilbert van Schoonbeke zijn huiswerk goed doet; onderzoek doen naar de historische betrekkingen tussen Gilbert van Schoonbeke en Veenendaal. Pas als het huiswerk klaar is, dan hoort de meester te controleren en te beoordelen. Niet eerder.